" Sînt trei lucruri care determină viaţa unei persoane:
şansa dată de Dumnezeu , locul unde te-ai născut , ai trăit şi ai muncit şi în al treilea rînd , relaţiile sociale în care ai fost implicat. "
:: De ce e important sa fii invingator in viata? ::
In primul rand, invingatorii ALEG.
Sa ai puterea si controlul asupra vietii tale este un drept cu care te nasti dar multi se pare ca il pierd pentru ca il fac cadou. Este dreptul tau sa ai controlul asupra stilului de viata pe care il ai, sa alegi ce vrei sa faci cu timpul tau in toate cele 24 de ore ale zilei, sa traiesti asa cum vrei si sa ai genul de relatii pe care le alegi.
Totusi, vedem in fiecare zi cum oamenii isi fac cadou toate libertatile si devin sclavi moderni.
Sclavi ai angajatorilor, sclavi ai mass-mediei, sclavi ai dependentelor care vin in urma incercarilor de a cauta fericirea acolo unde nu e. Sclavi ai creditelor la banci si sclavi ai relatiilor in care ramani blocati de teama ca nu vor gasi ceva mai bun.
Invingatorii cunosc importanta anturajului si cine se aseamana se aduna. Grupul MASTERMIND asa cum este el definit de Napoleon Hill, despre care poti citi aici: Grupul Mastermind
Mentalitatea de lup singuratic este una dintre cele mai sigure cai de a ramane singur si nefericit pe viata. Fara o retea sociala de oameni in care fiecare isi aduce contributia pentru binele comun si cel individual, realizarile importante sunt foarte greu de atins.
Invingatorii sunt acei oameni care lasa ceva in urma. Oameni cu realizari care pot fi mandri la apusul de vietii sau de ce nu si cu mult mai devreme, de ceea ce au reusit sa faca.
In randurile ce urmeaza vei vedea ca realizarile si succesul sunt lucruri care depind in foarte mare masura de propria personalitate si ca a fi invingator se invata.
Nimeni nu s-a nascut campion. Acum vei vedea cele mai importante 10 concepte cheie ale invingatorilor asa cum sunt ele enumerate de Denis Waitley si comentate de mine:
Concepte cheie pentru un invingator:
1. Cooperarea
2. Pasiunea si placerea in ceea ce faci
3. Sistemul de valori este infulentat zilnic prin TV.
4. Educatia continua
5. Inovator proactiv
6. Manager intuitiv.
7. Cauta progresul, nu perfectiunea.
8. TU esti securitatea ta financiara.
9. Tine minte de unde ai plecat
10. Fi un exemplu, o personalitate, un teamplayer, un lider.
1. Cooperarea
Imi aduc aminte cand eram adolescent ca atat de dezamagit am fost de oamenii din jur incat am preferat sa ajung un singuratic decat sa mai am delucru cu vreun alt om. Am avut multe experiente neplacute in care increderea mi-a fost inselata de “prieteni buni”, nevand experienta cu sexul feminin imi imaginam ca toate fetele si femeile sunt mincinoase si tradatoare ( asta era experienta mea atunci, din pacate) , am dat bani imprumut care nu mi-au fost returnati niciodata ( desi nici eu nu aveam bani), am vazut cum oamenii fac orice pentru interesele lor si nimic dezinteresat, etc.
Experientele astea le aveam pentru ca eu eram un naiv, nu cunoasteam nimic despre oameni, nu intelegeam natura fiintei umane pentru ca nu aveam experienta de viata. Pentru ca eram izolat si nu imi placea sa lucrez decat singur, realizarile mele erau mici.
Acum, 7-8 ani de la acele experiente sunt cel mai mare sustinator al muncii in echipa.
Evident, e foarte important sa tinem cont de vechea zicala ” cine se aseamana se aduna”. Cand nu aveam incredere in nimeni era pentru ca eu aveam o problema cu increderea si nici eu nu eram de incredere astfel ca atrageam in jurul meu doar oameni care aveau probeleme de incredere.
Asadar, cooperarea este vitala pentru a realize lucruri mari in viata. Insa nu orice fel de cooperare.
Eben Pagan spune ca exista 3 categorii de oameni. A, B si C.
C – sunt oamenii lenesi, care nu au niciun fel de motivatii, nu vor sa aiba realizari ci prefera confortul si saracia. Sau prefera sa fure pentru ca e cea mai comoda cale. Stim toti unde duce un astfel de comportament.
B – oamenii din categoria B sunt majoritatea. Turma de care tot vorbim. Oameni dusi de val, care nu iau decizii pentru ei si asteapta sa le ia altii. O sa vorbim mai detaliat despre aceste categorii imediat.
A- sunt starurile. Acei oameni care au o pasiune pentru un domeniu, care sunt proactivi, care au motivatie interna de a face lucrurile sa se intample. Oameni cu visuri. Un programator excelent, un sportiv, un doctor, un antreprenor, un psiholog, tineri care de pe bancile scolii sunt obsedati de pasiunile lor.
Repet, este doar o detaliere superficiala ca sa iti poti face o imagine despre oamenii pe care trebuie sa ii cauti si cu care sa cooperezi pentru a-ti atinge scopurile.
DOAR OAMENI DIN CATEGORIA A
Insa oamenii din categoria A sunt atat de buni in ceea ce fac incat toti ii asalteaza cu cereri.
Si atunci acesti oameni se camufleaza. De exemplu un programator foarte bun a invatat sa nu se mai laude la petreceri cu ce face pentru ca toti o sa ii ceara sa le faca un blog. Asa ca tace. Ca sa scoti la suprafata un star, adica o persoana de categoria A, secretul este sa VORBESTI DESPRE VISURILE SI PASIUNILE TALE. Atunci isi va da camuflajul jos si vei descoperi cu cine ai de-aface si poate vei putea punele bazele unei colaborari cu o persoana din categoria A. Am sa detaliez intr-un alt articol doar acest concept. Sa trecem mai departe.
2. Pasiunea si placerea in ceea ce faci
Nu cred ca mai e nevoie sa iti pomenesc de asta. Fiecare om are un talent inascut intr-un anumit domeniu al vietii. Unii au privilegiul de a-l descoperi foarte devreme, altii mai tarziu iar altii deloc.
In acel domeniu iti vei gasi punctele tale forte. In acel domeniu e indicat sa iti incepi propria afacere. In acel domeniu poti excela si crea lucruri extraordinare. Facand de placere acel lucru iti vei dezvolta automat abilitati si vei intra in doar cativa ani in categoria de experti in acel domeniu. E inevitabil sa faci bani intr-un domeniu in care esti printer cei mai buni.
Tu ti-ai descoperit vocatia?
3. Sistemul de valori este influentat zilnic prin TV. Fi mai selectiv la ce te uiti.
Din 10 prieteni pe care ii am , 9 nu se mai uita la televizor decat extrem de rar. Nu e nicio exagerare. Pur si simplu poti sa gasesti toate formele de divertisment pe internet fara sa oferi puterea de a fi interupt asa cum se intampla la televizor. Apoi, informatia de la televizor este extrem de subiectiva. Romania inca este o tara cu o cultura subdezvoltata. Emisiuni ca stirile de la ora 5 sau tot felul de talkshow-uri arata care e majoritatea segmentului de populatie si de ce anume e atras acest segment. Lucrurile astea se vor schimba doar cand generatia noastra si cele care vin isi vor impune punctele de vedere. Pentru inceput, sa iti cauti ce ai nevoie pe interent si sa faci televizorul cadou este unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face acum.
4. Educatia continua
Exista asa numitele “3 cutii ale vietii”
- prima cutie este scoala care in mod normal dureaza intre 12 si 16 ani,
- a doua cutie este munca, ce dureaza pana la retragere
- a treia cutie este ultima parte a vietii in care trebuie sa te bucuri de ce ai realizat
Problema cu acest stil de viata, pe langa ca risti sa urli de nefericit in ultima perioada a vietii, este ca nu mai e valabil.
Traim intr-un mediu economic super dinamic si in medie se schimba cam 4 cariere de-a lungul vietii unui om muncitor. Iar ritmul va creste, nu va scadea. Totul este competitiv si daca nu esti bun in domeniul tau risti sa mori de foame. Pe langa asta nicio companie, oricat de mare, nu este scutita de faliment.
Asadar, sa te dezvolti personal permanent este o conditie obligatorie. Sa fii tot timpul varful de lance in mediul tau economic, sa poti face fata cerintelor si sa te adaptezi rapid la schimbari.
Si totusi, adevaratul scop al vietii tale care e?
Asa facem trecerea la urmatorul punct:
5. Inovator Proactiv
- 30% din populatie sunt victime ale sistemului. Sa vedem cum vorbeste o astfel de persoana:” Este incredibil ce se intampla in tara asta. Cateodata imi vine sa ma izolez, ca sa nu mai aflu toate magariile astea care nu fac altceva decat sa-mi induca o stare de neputinta, de frustrare, stiind ca nimic nu se schimba si ca nimeni nu e pedepsit cu adevarat pentru faptele sale….)
- 50% sunt supravietuitori ai sistemului , turma de oi, oameni dusi de val , fara scop, care asteapta sa se intample un eveniment si apoi sa reactioneze la acel eveniment, dar niciodata nu actioneaza din proprie initiativa.
- 10% sunt visatorii. Ei schimba lumea insa doar cu gura, nu fac nimic pentru asta.
- 10% sunt inovatorii proactivi. Oameni care au visuri si actioneaza ca sa le atinga. Aici vreau sa fii si pentru asta vor veni in curand multe materiale educationale din partea mea.
6. Manager intuitiv.
In ultimii 150 de ani societatea umana a incurajat toate activitatile ce dezvolta emisfera stanga a creierului. Logica, limbajul vorbit, etc. Potentialul uman insa are mare nevoie de toata capacitatea creierului si e vital sa fie folosite si toate capacitatile emisferei drepte. Creativitate, inteligenta emotionala, intuitie. Era tocirii informatiilor si a muncii mecanice se sfarseste. Incepe era omului complet, adaptabil, inteligent emotional. Orice educatie pe acest domeniu este binevenita si foloseste orice oportunitate de a-ti dezvolta emisfera dreapta a creierului. Un site dedicate exclusive creativitatii este in constructie aici: www.creativitatea.com Vei gasi in curand articole si materiale gratuite pentru o eductie compelta in privinta creativitatii si a inteligentei emotionale.
7. Cauta progresul, nu perfectiunea.
Am un prieten care vrea sa isi inceapa un blog si sa scrie o carte. Acum suntem in iunie. A zis ca in septembrie o sa imi arate primele lui articole. L-am intebat de ce dureaza atat si a zis ca are nevoie de timp ” sa se pregateasca sa poata scrie articole foarte bune”. I-am zis ca daca vrea sa scrie articole foarte bune sa scrie 2 sau 3 intr-un weekend si sa mi le dea ca sa i le nenorocesc cu critica constructiva. Astfel, din feedback-ul meu si al altor apropiati va invata foarte rapid si cu siguranta in septembrie, cu exercitiul si experienta ce deja le are va putea scrie articole mult mai bune. Daca imi trimite primele articole in septembrie, tot de la 0 incepe doar ca a pierdut 3 luni ” pregatindu-se”.
Nu exista moment perfect. Exista un proces de invatare pe care daca nu il incepi acum, nu vei fi mai pregatit mai tarziu. Incepe acum, compara succesul doar cu tine insuti si fi constient ca perfectiunea este atinsa dupa sute de incercari esuate din care inveti.
Cand ai de gand sa incepi sa esuezi si sa experimentezi?
Nu cauta momentul perfect si cauta sa progresezi zilnic inca un pas mic spre destinatia ta.
Nu astepta sa incepi cand esti pregatit pentru ca nu vei fi niciodata.
8. TU esti securitatea ta financiara.
E super important sa ai o educatie financiara. Poti sa castigi la ora actual bani online in Romania si poti renunta la slujba. Marea majoritate a oamenilor din jurul meu desi nu sunt milionari inca, sunt independeti financiar, si asta insemana ca daca vor in mijlocul saptamanii sa se imbete la ora 11 dimineata sau sa plece in excursie, pot sa o faca .
Asta insemana sa fii liber. In Decembrie vreau sa incep un program special de educatie finaciara, in urma lectiilor pe care le-am invatat pana acum. Pana atunci iti recomand sa citesti www.milionarulmioritic.com si www.andreihasna.com
O slujba nu iti va asigura niciodata securitatea financiara pentru ca lucrezi intr-o afacere care nu iti apartine. Ai nevoie de afacerea ta si ai nevoie sa scapi de scuzele care sunt doar in capul tau. Am in jurul meu oameni prosperi care au inceput totul de la 0. E important sa incepi ACUM.
9. Tine minte de unde ai plecat
Multi oameni uita cum au ajuns sa parcurga un lung drum de evolutie si progres. Si apoi decad, fiind victime ale propriei arogante sau stil de viata nesanatos. Adu-ti aminte ca de la toti cei din jur ai invatat cate ceva. Adu-ti aminte ca au fost si perioade mai grele. Adu-ti aminte ca cel mai mult te-ai bucurat de lucrurile pe care le-ai obtinut muncind din greu cu mainile tale alea doua. Nu uita sa oferi inapoi celor care poate urca acelasi drum greu ca si tine.
10. Fii un exemplu, o personalitate, un teamplayer, un lider.
Doar personalitatea educa. Orice vrei sa faci e foarte important sa oferi puterea exemplului. Tot ce vei gasi scris de mine sunt lucruri pe care le aplic in viata mea si apoi scriu despre ele pentru ca stiu cum e sa le traiesti. Daca vrei sa fii un exemplu pentru altii fa tu prima oara ce le recomanzi altora sa faca. Inoveaza, deschide drumuri arata ca se poate. Contribuie la binele grupului tau pentru ca cu cat individualitatile din grup sunt mai antrenate, pregatite, competente cu atat puterea grupului creste si beneficiile persoanale ale fiecarui membru din grup, cresc.
Fii un jucator de echipa.
Fii un lider.
In continuare astept toate adaugarile, sugestiile si feedback-ul tau. Scrie-mi un coment si sa vedem ce anume inseamna sa fii un invingator si cum putem da nastere unei noi generatii.
::Hobby-ul: mai mult decat o simpla distractie ::
Hobby-urile, ca si preferintele, sunt variate. Poate fi vorba de muzica, de pictura, de machete, de un sport, de astronomie, de fotografie sau de cu totul alte lucruri, pana la colectionarea a tot felul de obiecte, mai mult sau mai putin obisnuite. Insa, de ce avem nevoie de ele? Motivele sunt diverse. ... continuare
:: Experienţele de după moarte::
Conform unor studii recente efectuate de psihologi din cadrul Universităţii din Edinburgh şi Consiliul de Cercetări Medicale din Cambridge, celebrele experienţe din preajma momentului morţii, nu sunt altceva decât simple ”manifestări ale funcţiilor normale ale creierului înainte de moartea finală a întregului organism”. ... continuare
:: OMUL SI DESTINUL ::
Omul se intreaba de multe ori, de ce s-a nascut intr-o anumita familie, din anumiti parinti sau de ce are fratii pe care ii are, sau ... continuare
:: Tipuri de personalitate ::
Fiecare dintre noi dezvolta inca de la nastere un anumit tip de personalitate, denumit baza.
Baza nu se schimba de-a lungul vietii, este acea constanta din personalitatea fiecaruia. In schimb prima faza se dezvolta cam in jurul varstei de 20 de ani,... continuare
:: Ce emisfera a ceierului va predomina? ::
Iata o intrebare esentiala pentru conturarea precisa a unei personalitati.
Caracteristicile emisferelor cerebrale ar fi dupa B. Edwards urmatoarele: ... continuare
:: Legile lui Murphy ::
Daca ceva poate sa mearga prost, va merge.
Daca mai multe lucruri pot merge prost, vor merge in cea mai defavorabila secventa.
Probabilitatea de aparitie a unui eveniment este invers proportionala cu dezirabilitatea lui.
Indiferent de ce merge prost, probabil ca arata bine. ... continuare
:: Viata de zi cu zi ::
Exista doua categorii de oameni: cei care impart oamenii in categorii si cei care nu impart oamenii in categorii. ... continuare
:: Falsitatea ::
Zilnic ne învârtim printre oameni, zilnic vedem falsitatea din jurul nostru. Avem darul de a vedea mai mult decât trupul unui om. Putem vedea în sufletul lui şi ... continuare